عنوان رهنمود: بیانات رهبر معظم انقلاب در خصوص نقشه جامع علمی کشور
موضوع: دانشگاه و دانشجویان
سال انتشار (میلادی): 2010
منبع: مطالعات کتابخانه ای و فیش برداری از بیانات امام خامنه ای
تهیه و تنظیم: وبلاگ رهنمودهای امام خامنه ای www.khamenei.parsiblog.com
شماره فیش: 1- بیانات در اجتماع بزرگ مردم قم (27/07/1389): نکتهى بعدى که براى فهرست کارهاى لازم امروز ما بایستى مورد توجه قرار بگیرد، مسئلهى پیشرفت علم و حرکت در جهت نقشهى جامع علمى کشور است؛ همین کارى که پنج شش سال است بحمداللَّه حرکت بهترى پیدا کرده است، پیشرفتهاى خوبى انجام گرفته است. بایستى بیشتر تلاش کرد. انشاءاللَّه این حرکت، شتابندهتر شود. لازم است حرکت شتابندهى دیگرى در داخل حوزههاى علمیه انجام بگیرد؛ که در این باره انشاءاللَّه با دوستان و برادران و خواهران عضو حوزهى علمیه صحبت خواهیم کرد.
2- بیانات در دیدار اساتید دانشگاهها (08/06/1388)
از دوستان مسئولى که اینجا تشریف دارند - دوستان شوراى عالى انقلاب فرهنگى، دبیرخانه، آقاى دکتر مخبر و بقیهى دوستان؛ دوستان معاونت علمى، آقاى دکتر واعظزاده و همچنین دوستانى که در وزارتها هستند یا برادرانى که از مجلس اینجا هستند - خواهش میکنم این توصیههائى را که این چند نفر برادران یا خواهران در زمینهى مسائل دانشگاه یا پژوهش و این ردیف مسائل، بیان کردند، اینها را یادداشت کنند، تعقیب کنند، روى آنها تأمل کنند. عرض نمیکنیم که بگوئیم مسائلى که امروز مطرح شد، تا حالا رسیدگى نشده یا اینها بار اولى است که مطرح میشود. نه، معلوم است. نقشهى جامع علمى که چند نفر از دوستان اینجا گفتند، چند سال است مطرح شده، در معاونت علمى بررسى شده، به شوراى عالى انقلاب فرهنگى آمده. البته هنوز چیز مصوبى در اختیار مسئولین قرار نگرفته؛ فقط بحث شده. یا طرح جامع فرهنگى مثلاً فرض کنید، که بحث شد. اینها مسائلى است که مطرح شده است، گفته شده است. لیکن وقتى ما مىبینیم استادى، دانشمندى، صاحب فنى، از این مسائل به عنوان نیاز روز نام میبرد و یاد میکند، این نشانهى این است که آن کارى که ما کردیم، هنوز در مرحلهى کاربرد و میدان عمل حضور ندارد. یعنى کار ما هنوز تمام نیست. به این نکته دوستان مسئول باید توجه کنند. تصمیم گرفتیم، حرف زدیم، گفتیم؛ اما کارى که باید بشود، انجام نگرفته. فرض بفرمائید وقتى ما مىبینیم اساتیدى مىآیند راجع به نقشهى جامع علمى کشور ابراز سؤال میکنند یا چیزهائى را میگویند که نشانهى عدم دسترس بودن یک نقشهى جامع علمى است، نداشتن نقشهى جامع علمى است، پس پیداست که ما همهى تلاشى که در باب نقشهى جامع علمى تا حالا کردیم، تلاشهائى بوده که نیمهکاره است. خوب، چون چند سال هم گذشته - سه سال است که این قضیه مطرح شده - در عین حال هنوز هیچ چیزى در اختیار دستگاههاى ذىربط نیست. دانشمندان کشور نقشهى جامع علمى کشور را نمیدانند. پیداست که ما باید کار را سریعتر کنیم، دنبالگیرى کنیم، جدیتر به این مسئله بپردازیم.
اگر این آقایان در اینجا اشاره هم نمیکردند به نبود نقشهى جامع علمى کشور، یک نگاه به برنامهى کلى علمى در دانشگاهها، نشان دهندهى نداشتن نقشهى جامع علمى است. آن طورى که در گزارشها من به دست مىآورم و افراد آگاه و خبره و دانشگاهى و مسئول به ما اطلاع میدهند، تقسیم توان در برنامهریزى رشتههاى گوناگون علمى، یک تقسیم عادلانه و صحیح و منطبق با نیاز کشور نیست. یک جاهائى ما رشدهاى چشمگیرى داریم، یک جاهائى اصلاً حرکتى مشاهده نمیشود! این غلط است. این ناشى از نبود نقشهى جامع علمى است. درست است که در هر رشتهاى ما پیشرفت بکنیم، مغتنم است و براى کشور ما که سالهاى متمادى، دهها سال در دوران حاکمیت طواغیت، از کاروان علمى بشر عقب مانده است، هر جائى دستمان به هر چیزى از ثمرات علم و پیشرفتهاى علمى بند شد، مغتنم است؛ در این تردیدى نیست؛ اما اگر میخواهیم کشور رتبهى علمى به معناى واقعى کلمه پیدا کند و علم در کشور نهادینه بشود، ما بایستى در رشتههاى گوناگون علمى - چه در آموزش، چه در پژوهش - توازن و تعادل صحیح و واقعى و عادلانهاى ایجاد بکنیم؛ این جزو نیازهاى ماست.
3- ابلاغ سیاستهای کلی برنامه پنجم توسعه توسط رهبر معظم انقلاب (21/10/1387)
سیاستهاى کلى برنامه پنجم توسعه اقتصادى، اجتماعى و فرهنگى جمهورى اسلامى ایران
... 11ـ تکمیل و اجراى نقشه جامع علمى کشور.
4- دیدار اساتید و دانشجویان در دانشگاه علم و صنعت (24/09/1387)
یقینا قبل از انقلاب - قبل از اینکه این حرکت و شوق در مردم به وجود بیاید؛ این احساس دلیرى در مقابل موانع در مردم ما به وجود بیاید - اگر میگفتند که کشور ما خواهد توانست به این نقطه از دانشهاى گوناگون برسد، کسى باور نمیکرد. آن روزى که براى یک بیمارى معمولى که امروز توى بیمارستانهاى درجهى سه و چهار در شهرستانهاى دور ما به راحتى آن را علاج میکنند، افراد ناچار بودند به کشورهاى خارج بروند، پولهاى زیادى بدهند، منت زیادى را بکشند - این مال خیلى قدیم نیست، مال همین پیش از انقلاب است - با این وضعى که امروز ما داریم در دانشهاى گوناگون و در بخشهاى مختلف، یقینا یک روزى به نظر خیلىها دستنیافتنى بود؛ اما ملت ما به او دست یافت، جوانهاى ما به او دست یافتند. همین مسئلهى هستهاى از این قبیل است، مسائل گوناگون در بخشهاى علمى از این قبیل است. بنابراین، اینى هم که یک روزى کشور ما و ملت ما کاروان دانش را آنچنان پیش ببرد که بتواند در دنیا مرجع علمى باشد، چیز ممکنى است. البته مقدماتى دارد، که این مقدمات بایستى طى شود و این مقدمات شروع هم شده. یکى از این مقدمات، همین خودآگاهى ماست که احساس کنیم که «باید»؛ و احساس کنیم که «میتوانیم». یکى دیگر از مقدمات، تهیهى نقشهى علمى جامع کشور است که کشور از لحاظ تحصیل علم و طلب علوم مختلف دچار سردرگمى نباشد. این کار خوشبختانه انجام گرفته. همین دوستان و محققین و برجستگان، برخاستهى از دانشگاهها و از این دانشگاه، توانستهاند نقشهى جامع علمى را تهیه و فراهم کنند، که در شرف نهایى شدن است و این یک گام بسیار بلند در راه پیشرفت علم در کشور است. البته بعد از آنکه نقشهى جامع علمى تهیه و فراهم شد، کارهاى دیگرى هم بایستى انجام بگیرد؛ از جمله: ایجاد نظام مهندسى این نقشه، تبدیل نقشهى جامع علمى به صدها پروژهى علمى، و سپردن این پروژهها به پیمانکاران امینى که عبارتند از همین دانشگاهها و اساتید و مراکز تحقیقاتى دانشگاهها. بعد، ایجاد شبکهى نظارت بر این پیشرفت علمى؛ حسن اجراء. و درگیر کردن استاد، دانشجو، محقق - که حالا دانشجویان پرسیدند در زمینهى پیشرفت علمى، تکلیف ما چیست - اینها حتما باید در این طرح مهندسى نقشهى جامع علمى دیده شود. هر تک تک دانشجو میتواند نقش ایفاء کند؛ هر مرکزى از مراکز تحقیقاتى، هر کارگاه آموزشى میتواند نقش ایفا کند و اساتید هم میتوانند. بنابراین یک کار چند ساله است. این کار چند ساله با شدت، با حدت، با پیگیرى تمام، با امید بایستى دنبال شود و انشاءالله به نتایجى خواهد رسید. یقینا روزى خواهد رسید که شما ببینید مرجعیت علمى یافتن دانشگاههاى ایران و دانشمندان ایران چیز دور از دسترسى نیست؛ خیلى نزدیک به شماست. شما جوانها یقینا این را خواهید دید؛ من تردیدى ندارم.
5- بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در دیدار اساتید و رؤساى دانشگاهها (09/07/1386)
یک نکته در مورد نقشهى جامع علمى است. من اینجا یادداشت کرده بودم که این را ذکر بکنم، خوشبختانه دیدم سه چهار نفر از سخنرانان امروز در ضمن بیاناتشان به همین مسئلهى نقشهى جامع علمى اشاره کردند، یک توضیحى هم آقاى دکتر لاریجانى دادند که حکایت میکند از اینکه تلاشهائى در جریان هست براى اینکه این نقشهى جامع علمى فراهم بشود و ارائه بشود و به عنوان دستورالعمل براى برنامهریزیهاى علمى آینده قرار بگیرد. این مژدهى خوبى است؛ لیکن من تا قبل از اینکه این را از ایشان بشنوم، چنین اطلاعى نداشتم و ندارم. من میدانم در شوراى عالى انقلاب فرهنگى دارد این کار میشود؛ یعنى در یک کمیتههائى مطرح است؛ لیکن آنچه که توقع هست، آنچه که به نظر ما بایسته است که انجام بگیرد، او این نیست که این کار تأخیر بیفتد و طول بکشد؛ یک سال، دو سال بنشینیم تا بالاخره یک نقشهى جامع علمى فراهم کنیم؛ نه، این را فرزانگان، نخبگان، برجستگان، به ابتکار شوراى عالى انقلاب فرهنگى باید بنشینند تمام کنند و یک چیز پخته و کاملى از آب در بیاورند تا بر اساس آن بشود برنامهریزى علمى براى دانشگاهها و براى آیندهى کشور کرد. من همینجا این را هم به وزراى محترم، هم به مسئولان محترم شوراى عالى انقلاب فرهنگى که در اینجا تشریف دارند، توصیه میکنم که این مسئله دنبال شود.
ما اگر بخواهیم سند چشمانداز تحقق پیدا کند و آن مرجعیت علمى که براى کشور پیشبینى شده، به وجود بیاید و عملى بشود، ناچاریم که این کارها را انجام بدهیم، که مهمترینش تهیهى نقشهى جامع علمى است. این یعنى یک گام مهم، یک دروازهى مهم به سوى اجرائى کردن اهداف و شعارهائى است که مطرح شده و امروز بحمداللَّه در محیطهاى علمى به صورت یک گفتمان در آمده است.
6- بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در دیدار نخبگان جوان (12/06/1386)
ما باید نقشهى جامع علمى کشور را تنظیم کنیم. این را من سال گذشته هم به این مجموعه علمى گفتم، الان هم در شوراى عالى انقلاب فرهنگى دارد این کار میشود، اما باید این کار با جدیت هر چه بیشتر بشود. ما باید بدانیم نقشهى جامع علمى کشور چیست. کدام علم، به چه اندازه، در کجاى این نقشه جا دارد. اینجور نباشد که مثل یک ورزشکارى که فقط روزى بازو کار میکند و بازوهایش میشود اینقدر، در حالیکه پا و سینه و شانهاش مثل یک آدم لاغر است، باشیم! این، فایدهاى ندارد. یک ورزشکار فقط کارِ سینه بکند، بقیهى اندامهاى او هیچ قدرتى نداشته باشد، فایدهاى ندارد. باید متناسب باشد. بعضى از این جوانان عزیز راجع به علوم انسانى گفتند. ما در بخشى از رشتههاى علوم انسانى، قرنها جلوتر از دنیا هستیم. خیلى جلوتر از کسانى هستیم که امروز در این رشته در دنیا سرآمد به حساب مىآیند. چرا اینها را دنبال نکنیم؟ در رشتههاى گوناگون علوم انسانى؛ ادبیات، فلسفه، تاریخ، هنر، ما خیلى سابقه داریم. بعضى از علوم انسانى دیگر هم هست که اگرچه از غرب آمده، اما اگر درست دقت کنیم، خمیرمایهى آن که عبارت از عقلانیت و تجربهگرائى است، از تفکر و روح ایرانى - اسلامى است. اروپاى خرافاتى نمیتوانست زیستشناسى و اقتصاد و مدیریت و روانشناسى و جامعهشناسى را به این شکل تنظیم کند. این، سوغات تفکر علمگرایى و تجربهگرائى شرق و عمدتاً ایران اسلامى بود که رفت در آنجا و به این تحول منتهى شد. به هر حال، در این چیزهائى که عقب هستیم، باید خودمان را جلو ببریم و خودمان ابداع کنیم؛ ترجمه نکنیم. ترجمهگرائى زیانهاى بسیار بزرگى براى ما دارد.
بنابراین، نقشهى جامع علمى، چیزِ لازمى است: جایگاه علوم گوناگون، هرکدام؛ مقدار دانشجو، نوع دانشجو، جنس دانشجویان - دختر، پسر - مناطق گوناگون؛ اینها باید روشن بشود؛ ما بدانیم چهکار میخواهیم بکنیم. این کارها البته شروع شده، لکن باید جدیت بکنید دنبال بشود.
مسئلهى کاربردى کردن تحقیقات و اختراعات - که اتفاقاً بعضى از جوانها گفتند - جزو چیزهائى است که من رویش تکیه دارم. ما ممکن است یک تحقیقاتى بکنیم، در یک پروژهى تبلیغاتى به جاهاى خوبى هم محققِ ما برسد؛ اما این در وضع کشور، در جهت رشد و توسعهى کشور نقشى نداشته باشد؛ یعنى نتواند به ثروت ملى تبدیل شود . ما باید علممان را بتوانیم به ثروت ملى تبدیل کنیم . این، تلاش لازم دارد، برنامهریزى لازم دارد. آن وقت یک نکتهاى در کنار این هست - که باز در همان نقشهى جامع علمى قرار مىگیرد - که ما باید زنجیرهى علم و فناورى را تکمیل کنیم، که گاهى یک جاهائى از این زنجیره قطع شده است، تا یک خط تولید واقعى درست بشود و علم بتواند از همهى جهات به اهداف خودش برسد.
7- بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار رؤساى دانشگاهها، مؤسسات آموزش عالى و مراکز تحقیقاتى (23/05/1385)
ما در کشور به نقشهى جامع علمى احتیاج داریم. ما باید بدانیم که براى رسیدن به هدف چشمانداز بیست ساله - که نام آن مکرر برده میشود - نقشهى جامع علمى ما چیست؟ این را باید ترسیم کنیم. بعد، این نقشه را طبق راهبردهاى عملیاتى و برنامهریزیهاى زماندار و منظم، مثل یک پازل، بتدریج باید پُر و کامل کنیم. این کار انجام نگرفته و ما آن را نیاز داریم؛ و باید انجام بگیرد. این کار با زبدگان و نخبگان و صاحبان اندیشهى کشور در حوزهى دانشگاهها و آموزش و پرورش و حوزههاى ذىربط عملى است و بایستى تحقق پیدا کند.
کارگزاران نظام اسلامی
سیاست داخلی ایران
سیاست بین الملل
حوزه علمیه و طلاب
دانشگاه و دانشجویان
اسلام ناب محمدی
آموزش و پرورش
ارتش بیست میلیونی
گنجینه دفاع مقدس
الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت
پاسخ به شبهات ولایت فقیه
فرهنگ بومی و ملی
جنگ نرم و تبلیغات
اتحاد و انسجام اسلامی
بیداری اسلامی ملتها
همت مضاعف
شرح حدیث
انتخابات
ماه مبارک رمضان
راه نمای همسران جوان
درباره امام خامنه ای
چرا می گوییم امام خامنه ای؟
آرشیو سایت
رهسپاریم با ولایت تا شهادت
وبلاگ علمی مقالات مدیریت
.: شهر عشق :.
منطقه آزاد
گروه اینترنتی جرقه داتکو
در برابر نسیم
صل الله علی الباکین علی الحسین
کشکول
انا مجنون الحسین
من هیچم
وبلاگ سید حسن نصرالله
حدائق ذات بهجة
ایــ عزیـــــز ـــــــران
با سید علی تا فتح قدس
رهروان ولایت
بصیرت
امیر قافله صبر و بصیرت
هدایتگر آسمانی
سربازان سید علی خامنه ای
از رهبر چه میدانید؟
جانم فدای رهبر جانبازم
فرمانبر
بسیج شهید چمران شیراز
مرد دفاع
جانم فدای رهبر
شمشیر ولایت
یار ولایت
ما اهل کوفه نیستیم
من باتو هیچگاه نبودم تو با منی
www.خامنه-ای.net/
طرفداران عدالت
موج رهروان ولایت
فدایی رهبر
امام خامنه ای
عشق من امام خامنه ای
فیـــــه ما فیـــــه
رهروان ولایت و امام
دانش آموزان پیرو خط ولایت
عمار امام سیدعلی
مثبت
مکتب ولایت
ولایت فقیه و دفاع از آن
فدائیان ولایت گرگان